Om airgun

En Airgun är ett vapen som ser ut och fungerar likt ett vanligt vapen med den stora skillnaden att det skjuter plastkulor. Dessa vapen används främst som en hobby där man spelar ett spel och skjuter ut varandra. Det påminner mycket om paintball men utan färg.

Det finns två olika typer av airguns; gasdrivna vapen och eldrivna vapen.

Gasdrivna vapen

Dessa vapen är vanligen mer påkostade och ser mer verklighetstrogna ut. Gasdrivna vapen kan vara dyra i drift då det går åt stora mängder gas. Gasen expanderar mindre i kalla temperaturer så därför passar sig gasdrivna vapen bäst i varmare klimat.

Bor man då i kalla Sverige kan det vara ett bättre alternativ med koldioxid som är mindre känsligt för temperaturskillnader.

GBB (Gas Blow Back) och NBB (Non Blow Back) är de två populäraste gasvapnen. Den första fungerar som ett riktigt vapen när det kommer till att det får rekyl samt en automatisk omladdning. Den senare saknar denna funktion men har ofta lite bättre prestanda, är driftsäkrare och använder mindre gas.

Eldrivna vapen

AEG (Automatic Electric Gun) är vanligaste typen av vapen vid spel. Det finns eldrivna kulsprutepistoler, karbiner och gevär. De flesta är gjorda i metall och/eller plast men ett fåtal finns med trädetaljer. Kostnadsmässigt är dessa eldrivna vapen bättre än gasvapen då de kan laddas. Nackdelen mot gasvapen är dock att de är känsliga mot väta.

Eldrivna vapen fungerar genom att en fjäder spänns av en motor. Vapnen kan skjuta långt och snabbt om de uppgraderas. En uppgradering kan vara styvare fjäder, kraftigare batteri, metallexteriör, lasersikte, optisk riktmedel, lampa och ljuddämpare.

Även här finns två olika eldrivna vapen EBB (Electric Blow Back) samt AEP (Automatic Electric Pistol). Den först EBB är den äldre varianten och den har dålig prestanda jämfört med andra vapen. AEP däremot är en nyare vapentyp som har en prestanda som kan mäta sig med de gasdrivna pistolerna.